Sinds een aantal jaren wordt er door het Technasium van OSG Erasmus in Almelo een textielproject uitgevoerd door leerlingen van 3 HAVO en 3 VWO. De leerlingen wordt gevraagd een duurzaam textielproduct te bedenken uit gerecycled textiel en dit zo mogelijk tot een prototype uit te werken. De leerlingen leren zo al doende meer over de duurzaamheid van textiel, de producten die uit textiel gemaakt kunnen worden en het verschil in eigenschappen van textiele vezels.

TexPlus is formeel de opdrachtgever van het project. De introductie werd verzorgd door Anton Luiken van Alcon Advies. Gedurende het project hebben de leerlingen de TexPlus deelnemers Enschede Textielstad en Saxion bezocht. Op de website van de school staat een leuk verslag over deze bezoeken. Kringloopbedrijf De Beurs heeft materialen beschikbaar gesteld om prototypes van te maken.

In de eerste week van november 2018 zijn de resultaten van de 15 projectgroepen gepresenteerd aan TexPlus. Naast tassen, telefoon- en laptophoezen afgedankte textiele producten, werden er onder andere ook oplossingen gepresenteerd voor alternatieve wandbekleding, werkhandschoenen en afdekmateriaal voor kuilvoer.

Het Techasium project laat zien dat leerlingen van middelbare scholen zeer creatief met textiel kunnen omgaan en tot doordachte en innovatieve producten kunnen komen.

Wil je ook graag een project opzetten met TexPlus als partner? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.