Fashion Revolution Week • SaXcell

#WhatsInMyClothes: SaXcell aan het woord

Van 19-25 april 2021 wordt de jaarlijkse Fashion Revolution Week georganiseerd. Dit initiatief is gestart in de nasleep van de ramp in het Rana Plaza fabriekscomplex in Bangladesh op 24 april 2013, waarbij veel textielarbeiders omkwamen of gewond raakten. De initiatiefnemers van de week willen met een grootschalige campagne het publiek bewust maken van de (arbeids)omstandigheden in de textielindustrie.

Onder de noemer #whomademyclothes? worden consumenten en producenten opgeroepen informatie te delen over productieprocessen, arbeidsomstandigheden en milieu-impact van textielproductie. TexPlus is opgericht om de industrie te verbinden en samen de complexe vraagstukken die leiden tot een circulaire textielindustrie aan te pakken. De leden van TexPlus stellen zich deze week graag aan je voor in de blogreeks #WhatsInMyClothes.

Wie ben je, en wat doe jij om de textielindustrie beter, duurzamer en transparanter te maken?

Mijn naam is Gerrit Bouwhuis. Na ruim 25 jaar te hebben gewerkt in de textielindustrie (productie en ontwikkeling) ben ik over gestapt naar Saxion. Bij Saxion heb ik een promotieonderzoek in samenwerking met Universiteit Twente uitgevoerd onder leiding van Prof. Marijn Warmoeskerken. Het onderzoek behandelde de ontwikkeling van een duurzaam voorbehandelingsproces voor katoen.

Na afronding van het onderzoek in 2011 ben ik mij bij het Saxion lectoraat SFM bezig gaan houden met de ontwikkeling van SaXcell. SaXcell is een cellulosevezel, waarbij afvalkatoen als grondstof wordt gebruikt. In 2015 is samen met Saxion en de onderzoekers een start-up, SaXcell BV opgericht. In 2020 zijn nieuwe aandeelhouders, een drietal Turkse textielproducenten en uit Nederland Wevotex en Sympany, toegetreden. Door de uitbreiding van het aandelenkapitaal was het mogelijk om de proeffabriek, die nu in Goor operationeel is, te realiseren.

Welke rol heeft transparantie in jouw bedrijf?

SaXcell heft transparantie hoog in het vaandel en publiceert daarover op haar website. SaXcell werkt samen met belangrijke textielproducenten. Buiten de samenwerking met industriële textielproducenten is SaXcell trots lid van Texplus, waar met lokale ketelpartners gewerkt wordt aan het circulair maken van de textielketen.

Hoe verlagen jullie in je bedrijf de (milieu)impact van jullie processen?

​Bij SaXcell wordt veel aandacht besteed aan milieukundige aspecten. Zo heeft SaXcell samen met CE Delft een onderzoek uitgevoerd naar de milieu effecten van het SaXcell pulp proces (pulp is de grondstof voor de productie van de vezels). Buiten dit onderzoek is het belangrijkste aspect van SaXcell dat er zuinig wordt omgegaan met grondstoffen. In plaats van het gebruik maken van hout als cellulosebron gebruikt SaXcell afgedankt huishoudelijk katoenen textielafval.

Welke tip zou jij consumenten willen geven?

Mijn tip voor consumenten is om vooral te vragen naar duurzaamheids-labelling van textiel. Kijk naar keurmerken en stel producenten vragen over de oorsprong van hun grondstoffen.

Wil jij zelf meedoen aan de Fashion Revolution Week? Neem een kijkje op de website van de organisatie of volg #fashionrevolution op Instagram. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen voor Gerrit? Stel ze via ons contactformulier