Pointer over textielrecycling • SaXcell en Frankenhuis aan het woord

Pointer over textielrecycling met SaXcell en Frankenhuis

Pointer is het onderzoeksplatform van KRO-NCRV. Journalisten duiken in urgente thema’s en publiceren daarover op radio en TV. Gisteren stond de uitzending in het teken van textielrecycling. Want wat is er waar van alle claims over recycling? Kun je van een trui zomaar weer een nieuwe trui maken? Pointer zocht het uit en ging te rade bij onder andere onze partners Frankenhuis en SaXcell

De TexPlus partners zetten zich binnen hun eigen organisatie en gezamenlijk binnen stichting TexPlus hard in om de textielindustrie circulair te maken. In een circulaire industrie zou afval niet bestaan; afval is een hoogwaardige grondstof voor een nieuw product of proces. Binnen het programma Circulair Textiel Twente zetten we grote stappen om richting een circulaire textielindustrie te bewegen. Er gebeuren al veelbelovende dingen; zo worden in het onlangs geopende Circulair Textiel Lab van Saxion de eerste garens gesponnen uit post-consumer materiaal, worden de materiaalstromen steeds beter gesorteerd door Regionaal Textielsorteercentrum Twente en werkt Twente Milieu hard aan campagnes om te voorkomen dat textiel in de verkeerde container belandt. 

Maar we zijn er nog niet. Op dit moment zijn nog niet alle afgedankte textielproducten hoogwaardig recyclebaar. Ook belandt nog veel textiel bij het restafval en wordt textiel soms zo verwerkt dat het niet recyclebaar is, denk bijvoorbeeld aan het verlijmen van een stof op een stoelzitting. 

Teun van de Keuken en Anna Gimbrère van Pointer doken diep in de wereld van textielrecycling en vroegen Tich Vanduren (Frankenhuis) en Ger Brinks (SaXcell) het hemd van het lijf. Ben je nieuwsgierig geworden naar hun bevindingen? Bekijk het programma dan hier terug