Textiel Race Twente een groot succes!

Textiel Race Twente groot succes!

Vier weken lang gingen tien basisscholen in Twente de strijd aan tegen verspilling van oud textiel. Op deze manier brachten zij in totaal ruim 13.000 kilo oud textiel terug in de kringloop, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race in Twente is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

Van 31 mei tot 24 juni hebben de deelnemende leerlingen 13.159 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 108 reparaties uitgevoerd. Inwoners uit Twente konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken als Loop.a Life, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion.

Basisschool de Zwaluw uit Markelo wint hoofdprijs, De Compaan Almelo en De Bron Enschede eindigen 2e en 3e

Het was een echte nek-aan-nek race, maar basisschool De Zwaluw uit Markelo is met 3641 kilo en een score van 996 de uiteindelijke winnaar van de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar de Museumfabriek in Enschede. Op de tweede plek eindigde basisschool De Compaan uit Almelo. Basisschool De Bron uit Enschede maakt met de derde plek het podium compleet.

Nieuwe editie Textiel Race in september

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Dat is zonde! Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden. In september gaan daarom opnieuw 10 Twentse basisscholen de strijd met elkaar aan. Wie wordt de opvolger van De Zwaluw?