Financiële hulp voor textielstudenten met ambitie

Stichting Lida Jannink en Stichting Texplus bundelen krachten

TexPlus en Stichting Lida Jannink richten studiebeurs op voor textielstudenten

Enschede, 4 april 2025 – Studenten die een textielopleiding volgen bij Saxion Hogeschool krijgen de mogelijkheid om extra financiële ondersteuning aan te vragen. Stichting Lida Jannink en Stichting Texplus richten hiervoor een speciale beurs op. De ondersteuning is vooral bedoeld om kosten die buiten de opleiding om worden gemaakt te dekken, zodat de studenten nog meer uit hun opleiding kunnen halen. Te denken valt aan extra studiematerialen, verbruiksmiddelen, beursbezoeken of aanvullende literatuur.

Kennis behouden en ontwikkelen

De nazaten van de familie Jannink, een grote naam in de textielindustrie in Enschede, willen op deze wijze stimuleren dat de kennis en kunde rondom textiel in Enschede zich blijft ontwikkelen. Door geld beschikbaar te stellen hopen zij dat ook buiten de opleiding of aanvullend aan de opleiding door studenten gewerkt wordt aan en met textiel: “Zo houden we textiel levend in de regio Twente, die veel te danken heeft aan de oude industrie.

Wij volgen met interesse alle nieuwe technieken en ontwikkelingen, die mede door Saxion in gang worden gezet met bijvoorbeeld het Circulair Textiel Lab”, aldus Jan-Willem Jannink.

Stichting Texplus zal de aanvragen van de studenten beoordelen. Deze stichting, in het leven geroepen door zes Twentse bedrijven uit de textielketen, is hard aan het werk om de textielketen te ontwikkelen tot een duurzame circulaire economie, zonder de hoge milieudruk die textiel nu met zich meebrengt. “De studenten van nu zijn de werknemers van de toekomst. Ze bieden bovendien een frisse blik op de traditionele textielketen en zijn niet bang met compleet nieuwe modellen en technieken aan de slag te gaan. Door in te zetten op dit onderwijs, plukken we hier later de vruchten van”, zo meent Bas Assink, voorzitter van de stichting.

Saxion heeft als onderwijsinstelling de laatste jaren een flinke impuls gegeven aan de textielopleidingen en zet daar de komende jaren nog verder op in. Zij zijn dan ook blij met deze extra kansen voor hun studenten en hopen dat het hierdoor nog aantrekkelijker wordt om voor de opleiding te kiezen of om er meer uit te halen dan enkel het standaard opleidingsaanbod.

Jens Oelerich, lector Sustainable & Functional Textiles bij Saxion: “Juist dit soort extra’s zijn voor ons lastig in te passen in het reguliere onderwijs, terwijl je de studenten ook niet wilt ontmoedigen. Door ze te kunnen verwijzen naar deze beurs hopen we dat ze zich nog sneller en beter ontwikkelen. Dat is goed voor ons, de textielketen en uiteindelijk voor de hele regio.”

De beurs kan aangevraagd worden door studenten Fashion & Textile Technologies en masterstudenten van de opleiding Innovative Textile Development aan Saxion Hogeschool. De beurs is door studenten per direct aan te vragen via de website van Stichting Texplus.